KMILN kaart voor geadopteerden

Erkenning voor geadopteerden uit Indonesië

Indonesië ziet ons geadopteerden, niet als buitenlander maar als ex-Indonesisch met familie in Indonesië (wel of niet gevonden). Als geadopteerden uit Indonesië kun je nu in aanmerking komen voor de KMILN kaart (Kartu Masyarakat Indonesia di Luar Negeri). De KMILN kaart is een identiteitskaart en overheidserkenning gegeven door de Indonesische overheid aan Indonesische staatsburgers die in het buitenland wonen en werken.

Met de Nederlandse nationaliteit zijn wij officieel Warga Negara Asing aldus buitenlander. Echter het KBRI (Kedutaan Besar Republik Indonesia) en KEMLU (the Ministry of Foreign Affairs of the republic of Indonesia) zien geadopteerden nu als ex-WNI (ex-Indonesisch). Want onze biologische ouders en familie zijn Indonesisch Warga Negara Indonesia.

Heb jij plannen om regelmatig of voor langere tijd naar Indonesië te gaan dan heeft deze gratis kaart enkele voordelen.  

Faciliteiten en voordelen voor KMILN-houders:

Voor WNA

1. Een officiële erkenning van de regering ten aanzien van de Diaspora.

2. Je mag een bankrekening openen. Dit kan bijvoorbeeld via BNI Banking.

3. Immigratie Faciliteiten voor Ex-WNI en hun families:

– Bezoek Faciliteit voor meerdere reizen (Visa-D212) met een geldigheidsduur van 5 jaar, waarbij elk bezoek geldig is 60 dagen en maximaal 2x verlengd kan worden. Dit visum kan ook worden aangevraagd voor echtgenoot Ex-WNI en biologische kinderen die nog niet getrouwd zijn en nog geen 30 jaar.

– Degenen die een bezoekersvisum hebben, kunnen KITAS (verblijfsvergunning 1 jaar) krijgen.

– Ex-WNI met KITAS kan direct overstappen naar KITAP (verblijfsvergunning 5 jaar).

– WNA met KITAP kan een eigendom hebben met een gebruiksrechtcertificaat voor 30 jaar wat kan worden uitgebreid en nagelaten.

Stichting Mijn Roots zal verder onderzoeken wat dit verder inhoudt op het gebied van grond kopen, bezit onroerend goed of het hebben van een eigen bedrijf. Ook voor geadopteerden met kinderen is deze kaart mogelijk interessant, want zij zijn WNA, maar ook kind van ex-WNI. 

Je kunt gratis KMILN een kaart voor de Indonesische gemeenschap in het buitenland aanvragen via de website: https://iocs.kemlu.go.id (Kartu Masyarakat Indonesia di Luar Negeri). Zie onder voor meer informatie.

Het proces van aanvraag duurt een aantal weken. Je krijgt een bericht van de administratie waarin ze vragen om extra gegevens. Leg uit dat je geadopteerd bent en stuur kopieën van je adoptiedocumenten (eventueel gegevens van biologische familie) op. Het maakt niet uit of je je biologische familie hebt gevonden, nog aan het zoeken bent of niet hebt gevonden. Nadat de documenten goedgekeurd zijn ontvang je de pas, welke 2 jaar geldig is.

Aanvragen Diasporakaart

Na het inloggen kies je de Engelse taal als je geen Indonesisch spreekt.

Je maakt een account aan en vul de verplichte gegevens in.

Upload van documenten

  1. (verplicht) Kopie van een geldig paspoort – je Nederlandse paspoort
  2. (verplicht) Geldige verblijfsvergunning in het land van verblijf – uittreksel dat je in Nederland woont of ander bewijs bijvoorbeeld een rijbewijs.
  3. Document waaruit blijkt dat jij (de aanvrager) ooit een Indonesisch Staatsburger was (bv. Paspoort van Indonesië, geboortecertificaat/bewijs, familiekaart, ID-kaart) – gebruik een bewijs uit je adoptiedocumenten als dat mogelijk is.
  4. Een document waarin de aanvrager het Indonesisch Staatburgerschap heeft vrijgegeven – een adoptiebewijsstuk dat je eerst Indonesisch was maar nu Nederlands. Denk hierbij aan visumstempels of notarisstukken.
  5. En bewijs dat je niet meer Indonesisch bent maar Nederlander bent geworden – denk hierbij aan de adoptie-uitspraak mogelijk van de rechter en een inschrijving destijds in Nederland.

Vervolgens krijg je een bevestiging van je aanvraag. De afdeling administratie mailt jou voor eventuele aanvullingen. Leg jouw situatie uit dat je geadopteerd bent en stuur relevante kopieën van je adoptiedocumenten in PDF mee.