Interview met Ivo Engels

Ivo vertelt in dit interview een stukje over zijn leven. Hij ontmoette zijn biologische familie door het plaatsen van een advertentie in een landelijke krant en vertrok in 2005 voor een aantal jaren naar Bali om daar zijn droom te verwezenlijken…

 

Wie ben je, wanneer en waar ben je geboren?

Mijn naam is Ivo Suparno Engels. Mijn geboordedatum is 25 december 1977. Ik ben geboren in Kertosono, een middelgrote stad 100 km ten zuiden van Surabaya.

Uit welk kindertehuis kom je? Hoe oud was je toen je Nederlandse ouders je adopteerden?

Ik heb in een kindertehuis gezeten in Jakarta. Naam en adres weet ik niet meer. Ik was 1,5 jaar toen ik geadopteerd werd.

Kun je wat vertellen over waar je bent opgegroeid en wat voor opvoeding je hebt gehad?

Ik ben opgeroeid in verschillende plaatsen in Nederland en heb nog 1 broer, tevens geadopteerd. Mijn adoptievader werkte in het onderwijs en kreeg elke paar jaar een andere baan. Een peuterschool in Oldenzaal (oosten van het land), een basisschool in Boskoop en een middelbare school in Wageningen. Ik woonde toen in Bennekom, Gelderland. Mijn adoptieouders waren altijd erg open over mijn adoptie. Van jongs af aan vertelde ze me dat ik was geadopteerd uit Indonesië.

Over je leven nu, kun je wat vertellen over je werk en hoe je daar zo bent ingerold?

Ik heb MBO Toerisme gedaan in Utrecht en daarna HBO toerisme in Breda. Ik wilde altijd al veel reizen. Tijdens en na mijn studie heb ik dit vervolgens veel gedaan. Mijn droom was om ooit reisleider te worden en een hostel/hotel te runnen in Indonesië. Dit heb ik dan ook beide gedaan!

Van 2005 tot 2008 heb ik op Bali gewoond en heb ik een surf hostel/surfcamp gehad. Ik gaf surfles aan mijn gasten en ging op surftrip met ze. Mijn dochtertje Dewi is op Bali geboren in 2006. Helaas in 2008 door omstandigheden weer terug naar Nederland gegaan. In de zomer van 2008 & 2009 heb ik bij diverse surfscholen in Nederland gewerkt. In 2010 ben ik samen met vrienden een eigen surfschool gestart in Callantsoog. Ik woonde toen ook in de buurt. Ik heb nog steeds die surfschool in de zomermaanden. In de wintermaanden heb ik elk jaar verschillende uitzendbaantjes.

Kun je vertellen over je zoektocht en het vinden van familie? Hoe is dat gegaan?

Destijds heb ik contact gezocht met een grote krant op Java, de Jawa Pos. Ik heb een interview gegeven samen met mijn adoptieouders en adoptie broertje (ook geadopteerd van Java). Binnen 24 uur werd er gereageerd door een neef van mij. Toen ging het heel snel. Ik was trouwens 16 jaar toen ik mijn biologische familie voor het eerst ontmoette. Vervolgens heb ik mijn biologische familie in Kertosono bezocht wat erg emotioneel was. Ik heb twee biologische broers en 3 zussen, waarvan ik de jongste ben. Ik ben de jaren erna en nu nog, herhaaldelijk terug geweest. Ook een tijd niet geweest maar wel altijd contact gehouden. Vroeger per post nu via Facebook!

Hoe ga je verder met het verwerken om, kun je mensen een tip geven die midden in een zoektocht zitten of juist willen starten?

Het verwerken is en was moelijk. Veel ups en downs gehad. Gelukkig kon ik er met andere geadopteerden goed over praten. Mijn tip/advies is dan ook om er vooral over te praten en niet op te kroppen. Wat ik wel heb gedaan. Eigenlijk is de verwerking het moeilijkste, althans vind ik.

Ik ben gescheiden vlak nadat ik weer in Nederland kwam wonen na mijn tijd op Bali. Ooit wil ik weer terug naar Indonesië verhuizen. Niet naar Java, maar naar Bali (is meer westers). Alleen dan de Nederlandse wintermaanden in Indonesië. Echter dit is een plan voor de lange termijn.. (10/12 jaar) en kan alleen wanneer mijn dochter oud genoeg is om zelfstandig te wonen. Zij is de enige reden waarom ik op dit moment in Nederland woon.

Ik mis mijn biologische familie de laatste tijd steeds meer. De laatste keer ben ik in mei 2015 geweest en ben toen alleen gegaan. Het jaar daarvoor ben ik samen met mijn dochtertje geweest. Ook een hele ervaring voor mijn dochtertje die nu negen jaar is! Daarvoor was ik er bijna 8 jaar niet geweest. Gelukkig is er nu social media!

 

Groeten Ivo!

 

Neem eens een kijkje op:

Website: www.surfschoolcallantsoog.nl

Facebook: www.facebook.com/surfschoolcallantsoog

Twitter: @surfcallantsoog