Training “Een vreemde in eigen land”

Inmiddels alweer even geleden, op zaterdag 23 maart, heb ik (Christine) de training gevolgd van Yudi Hoekstra, adoptiecoach en trainer. Niet alleen om inhoudelijk kennis op te doen maar ook omdat het ook wel eens nuttig kon zijn voor eigen levensvragen… hieronder kun je mijn ervaring lezen van deze bijzondere training welke tevens als nazorg wordt gegeven!


Zo, best een tijd geleden dat ik Leeuwarden binnenreed. Natuurlijk deed op dat moment mijn navigatie het niet toen ik erachter kwam dat ze tevens de he-le route naar het centrum op de schop hadden genomen. Gefrustreerd bel ik Yudi, die is vast al lang en breed aanwezig. Hij neemt vrolijk op “Hey Chris! Kun je het vinden?” Ik leg uit dat de nieuwe infrastructuur van Leeuwarden mij niet helpt bij het vinden van de locatie. Én dat mijn internet mij per direct besloot te bannen. Hij legt uit dat er parkeergelegenheid op steenworp afstand te vinden is, ik daar vervolgens iemand aan z’n jasje moet trekken of -als ik echt minder snugger blijk dan ik dacht- hem maar moest bellen, dan loodst hij mij wel naar de Blokhuispoort (een voormalige gevangenis midden in de stad). Website: https://www.blokhuispoort.nl/.

Blokhuispoort

Ik besluit na parkeren onder het Zaailand iemand te vragen welke kant ik me op moet begeven. “Kan niet missen!”.. en inderdaad, ik loop nog geen 2 minuten later de poort door van de voormalige gevangenis en tref eigenlijk gelijk Yudi aan die mij na hartelijk begroeten doorverwijst naar een mooie zaal waar meerendeel al aan de koffie of thee zit.

Natuurlijk zie ik veel bekenden. Iedereen kletst wat, een aantal wat gespannen maar allemaal zijn we benieuwd naar wat er komen gaat.

Gezien dit de eerste training is met dit onderwerp (en deze lading) is het voor Yudi tevens ietwat spannend. Maar hij is goed voorbereid. Samen met collega Hanneke hebben ze een heel programma voor ons inelkaar gezet. Anneloes, vriendin van en inmiddels ook al behoorlijk geïntegreerd in adoptieland en legt alles vast en helpt op facilitairgebied waar nodig.

We trappen af met een introductie. Deze intro bestaat uit een introductie vanuit de coaches en een introductie vanuit de participanten. Wij doen dat deels vanuit een opdracht waarbij Yudi vragen aan ons stelt en wij met blijven staan of zitten een klein gedeelte van onszelf laten zien. Op de vraag wat wij verwachten van deze training blijkt al gauw dat er vooral behoefte is aan het krijgen van handvatten in verschillende situaties.

Het herhaaldelijk stellen van vragen en doorvragen blijkt al snel een manier om dieper in te gaan op materie. Iets wat heel logisch lijkt maar op deze manier eigenlijk in de praktijk zelden zo wordt gedaan. Interessant! We pauzeren met belegde broodjes en de nodige sapjes.

Blijkbaar was er die dag in de Blokhuispoort een open dag. Met z’n allen stonden we in de pauze buiten; luisteren bij een kraampje naar een vrouw die ‘geluksmuntjes’ verkocht voor een dubbeltje. Leuk! En ergens een beetje toepasselijk voor deze dag.

Groepsgewijs en met meer opdrachten komen we steeds meer van elkaar te weten. Een mooie opdracht wat bijvoorbeeld indruk maakte op mij was het benoemen en noteren van je belemmeringen en onzekerheden. Nadien heeft iedereen zijn of haar geschreven briefje dan ook op ceremoniële wijze letterlijk verbrand.

Een mooie en zeker interessante training. Ook voor niet geadopteerden. Ik weet zeker dat mijn partner dit ook interessant had gevonden. Ergens wilde ik nog wel door, nog dieper gaan. De handvatten die werden gegeven kwamen deels uit heel veel feiten, onderzoeken, ervaringen en conclussies. We voelden dan ook veel herkenning. Gezien de tijd was nog dieper gaan nu niet mogelijk. Daarom was ik blij om te horen dat er een tweede training zal volgen, een vervolg op deze traning en met dezelfde groep.

Op de terugweg al rijdend over de snelweg begon deze dag bij mij te landen. Een stuk besef.. het loslaten en mijn levensloop.. ik zag mijn gehele leven in een flits aan me voorbij gaan, waar ik best een beetje gemotioneerd van raakte. Bij thuiskomst kreeg Lex dan ook op zijn vraag betreft hoe het was een emo-Chris. Ik was leeg, veel stof om over na te denken. En nog steeds, sommige delen van de training laten me niet los. Er is altijd ruimte voor verbetering. En dan heb ik het over verbetering betreft mijn eigen levenskwaliteit. Soms kan ik het mezelf zo enorm moeilijk maken, de lat hoog leggen (er bijvoorbeeld altijd willen zijn voor iedereen) terwijl dat meestal niet op die manier nodig is. Aard van het beestje? Ik ben van mening dat doseren bij mij op dat gebied de oplossing is, in plaats van alles of niets.

Op het gebied van nazorg vind ik deze training erg waardevol. Er wordt onder andere feitelijke kennis vanuit de trainer gedeeld (wat toch best heel erg klopte) maar ook ervaringen en handvatten op verwerkingsgebied. We zagen veel herkenning onderling en we voelden ons veilig om verhalen te delen.

Zoals elders op deze website aangegeven bieden wij soortgelijke training bij Yudi aan wat in de prijs zit inbegrepen. Wil je meer informatie? Stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.

Vriendelijke groet Christine!