Rootsverhaal Jeroen Schuddebeurs

 

Introductie

Mijn naam is Jeroen Schuddebeurs en ik ben in 1980 geboren als Agung Daryanto te Jakarta of Semarang, Indonesië. Het laatste gedeelte van de zin, “ Jakarta of Semarang” heeft er o.a. voor gezorgd dat mijn zoektocht naar mijn biologische familie langer duurt dan verwacht. In februari 1981 ben ik via de stichting Kasih Bunda geadopteerd.

 

Mijn adoptie

Tot mijn 28ste heb ik nooit echt veel interesse getoond in mijn adoptie en mijn land van herkomst. Dit veranderde toen ik voor studie en werk 4,5 jaar in Groot Brittannië ben gaan wonen. Ik werkte en studeerde daar aan 2 verschillende universiteiten en kwam zodoende veel in aanraking met mensen van over de hele wereld. Ik merkte dat veel mensen, vooral uit die van Azië, niet direct konden begrijpen dat ik de Nederlandse nationaliteit en vooral een Nederlandse naam had. Ze konden dat niet rijmen met mijn Aziatische uiterlijk. Ik ben des temeer gaan beseffen dat ik, ondanks mijn Nederlandse opvoeding, er gewoon Aziatisch uitzie. Ik ben mij toen wat meer gaan verdiepen in mijn adoptie en Indonesië. In 2008 heb ik dan ook een brief aan KRO Spoorloos geschreven met de vraag om een zoektocht naar mijn biologische familie te starten. In 2009 kwam ik weer voor goed naar Nederland en ben toen gelijk lid geworden van Asalsaya (De Nederlandse vereniging voor geadopteerde Indonesiërs). Ik de zomer van 2010 ben ik voor het eerst, samen met 3 andere leden van Asalsaya, naar Indonesië op vakantie geweest. Dit was een mooie ervaring waarbij vooral de ontmoetingen met de families van mijn reisgenoten indruk op mij hebben gemaakt. Tegelijkertijd kreeg ik ook wel steeds meer de behoefte om mijn eigen familie te ontmoeten.

 

Jeroen Schuddebeurs

 

Eind 2011 kreeg ik te horen dat Spoorloos wat betreft mijn zoekvraag op een dood spoor was gelopen. Dit was natuurlijk een behoorlijke teleurstelling. Mijn adoptiepapieren lijken namelijk vol te staan met onjuist – en tegenstrijdigheden zoals 2 verschillende geboorte plaatsen. De kans is daarom uitermate klein om mijn biologische familie ooit nog terug te vinden. Met dit besef ben ik gaan zoeken naar alternatieven.

 

Genetische genealogie

Eind 2011 kwam ik er via wat speurwerk op het internet  achter dat er zoiets bestaat als genetische genealogie. Dit is een tak van de wetenschap die aan de hand van DNA de genealogie van die persoon in kaart brengt. Omdat mij altijd is verteld dat mijn vader half Chinees zou zijn en tijdens mijn reis in Indonesië ik een aantal keren werd gezien als een Japanner, leek mij deze DNA methode een goede manier om dit uit te zoeken. Ook al zou ik dan niet direct mijn familie vinden, een stukje van de puzzel zou dan toch worden opgelost. Via wat speurwerk belandde ik bij de website van FamilyTreeDna (www.ftdna.com) die mij een uitgebreide test aanbood voor ongeveer €700, -. Dit is een hoop geld maar voor die prijs kreeg ik de meest uitgebreide test. Deze test kijkt zowel naar de Y-DNA (vaderlijke lijn), mtDNA (moederlijke lijn) en autosomale DNA (etnische afkomst).

Aangezien FamilyTreeDNA de grootste database met samples van individuen heeft ter wereld en deze groeit, bestond er ook een mogelijkheid dat mij DNA gematched kon worden aan een ander individu die dan eventueel biologisch aan mij verwant zou zijn.

Begin 2012 heb ik de test laten uitvoeren. Vanuit Amerika kreeg ik een wattenstaafje opgestuurd met een test tube. Even wat wangslijmvlies schrapen met het staafje en in de test tube opsturen. Na een maand kreeg ik de eerste resultaten binnen en in mei 2012 de laatste.

De onderstaande figuren laten een deel van mijn resultaten zien. Figuur 1 laat zien welk pad mijn voorvader (duizenden jaren terug) uit Afrika heeft afgelegd richting Azië. De letter geeft mijn Haplogroep aan. Mijn volledige haplogroep is O2a1a welke wordt gevonden in Zuidoost Azië (Maleisië, Vietnam, Indonesië, en Zuid China).

 

Y-DNA_jeroen_schuddebeurs

 

Figuur 2 laat de etnische achtergrond zien van mijn familieleden (en dus die van mij) van de meest recente 5 – 6 generaties (ouders, grootouders, etc.).  Hierin is te zien dat mijn etnische achtergrond 100% (met een kleine foutmarge) Maleiers is, welke de grootste bevolkingsgroep in Zuidoost- Azië vormen.  De meeste Maleiers wonen in Indonesië en Maleise.

Echter, ik vond deze informatie niet specifiek genoeg en ik heb toen contact gezocht met een professor in Jakarta (Eijkman Institute) die expert is op het gebied van DNA profielen van de verschillende bevolkingsgroepen in Indonesië.  Ik heb haar toen gevraagd of zij mijn DNA profiel kon vergelijken met haar database. Zij was bereid om dit te doen en uit haar analyse  kwam naar voren dat ik met 99,999% zekerheid een volbloed Javaan ben.

 

Family Finder Jeroen

 

Vervolg

De resultaten van het DNA onderzoek hebben mij antwoorden gegeven en waren mij zeker het geld waard. Ik weet nu tot welke bevolkingsgroep ik behoor en waar mijn voorouders (en ik dus ook) vanaf stammen. Tot op heden heb ik nog geen match met een ander individu in de database maar wie weet komt dat nog wel. Mijn resultaten blijven daar de komende 25 jaar in hun database staan. Het enige nadeel van deze methode is dat het enige zelfstudie vergt om de ingewikkelde materie van genetica en genealogie een beetje te begrijpen.

Hoewel ik zelf niet meer de intentie had om actief zelf te gaan zoeken naar mijn biologische familie, nam ik met beide handen het aanbod van Ana aan om mij te helpen in mijn zoektocht.  Inmiddels is er in Indonesië een oproep op TV en in kranten geplaatst. Ik hoop dat dit op termijn toch nog leidt naar een ontmoeting met mijn biologische familie.

 

Jeroen Schuddebeurs

 


 

1) Haplogroep: dit zijn groepen mensen met een zelfde kenmerkende mutatie. Iedere haplogroep heeft een eigen letter. Bron: http://www.marres.nl/genetica.htm

2) Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Maleiers

 


 

 

Eén reactie

  1. Mooi beschreven, Jeroen. Ik leef met je mee 🙂
    Hartelijke groet en veel succes!
    Hartini

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.